fák
Szabadgyökök ártalmaitól

Antioxidánsok és Szabadgyökök!

 

AntioxidánsokA szabadgyökök közül nem mindegyik rossz, ahogy az antioxidánsok között sem mindegyik jó!

Ahhoz hogy a szervezetünkben minden tökéletesen működjön, a természetes egyensúly fennállására van szükség. Mivel az emberi test nagyon összetett dolog, minden mindennel összefügg, segíti, támogatja egymást. Azonban, sok külső hatás is befolyással él a szervezet tökéletes működésére, ezek között is az egyik legismertebb a szabadgyökök áramlása a szervezetünkben.

No, de mik azok a szabadgyökök? Milyen befolyást gyakorol a szervezetünkre?


 

Helló szabadgyök!

AntioxidánsokA szabadgyök egy olyan molekula, mely nagy reakcióképességgel rendelkezik, és károsítja sejtjeinket. Az emberi szervezet, korai elöregedésében játszik nagy szerepet. Emellett, a szabagyökök számlájára írható, sok betegség kialakulása a szervezetünkben. Többnyire a szív- és ér rendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek, és az idegrendszeri betegségek kialakulása egyaránt. A szabadgyökök olyan méreganyagok, melyet a környezetünkből veszünk fel, és melyek pusztító hatással vannak, sejtjeinkre, génjeinkre, akár DNS-seinkre is. Szabadgyököt a szervezetünk is termel kis mértékben az oxigén felvételkor, ám tudni kell, hogy ezek szükségesek a szervezet megfelelő működése érdekében. Baj akkor adódik, ha nagyobb mennyiségben található meg a szabadgyök a szervezetünkben, mint amekkora mennyiségre szüksége lenne. Ekkora ugyanis felgyorsul az öregedés folyamata, vagyis felborul az egyensúly!

 

Antioxidáns a szervezetünkben:

AntioxidánsokSzervezetünk létfontosságú alkotóeleme az antioxidáns. Egy részük növényi táplálékkal, másik részük állati eredetű táplálékkal jut a szervezetünkbe. Szervezetünk lebontó folyamataiban játszanak nagy szerepet. Egy olyan anyagról van szó, mely megvéd minket a külső hatásokkal szemben, megvéd az oxidációtól, vagyis a szabagyökök nagy mértékű áramlásától. Minél idősebb az emberi szervezet, annál nagyobb az esély az oxidációra. Hogy mindez ne jöhessen létre, vagyis ne roszdásodjunk be idő előtt, szükségünk lesz megfelelő mennyiségű antioxidánsra.

Két csoportra oszthatjuk mindezt!

Endogén, melyet szevezetünk termel, illetve az exogén, melyet tápanyag által juttatunk a szervezetünkbe.

Fontos antioxidáns forrásaink,a C-vitamin, az E-vitamin, a Karotin, a flavonoidok, és a szelén!

 

Az antioxidánsok, képesek közömbösíteni a szabadgyököket! Erősítik az immunrendszert.


 

Mit kell tudni a létfontosságú vitaminokról?

AntioxidánsokE-vitamin: Antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin, mely védelmet biztosít, a szabadgyökök káros hatásaitól. Nagy mértékben hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. Az E-vitamin, oxidáló hatása lévén, a szabad gyökök, hamarabb lépnek vele reakcióba, mint a szervezetünk sejtjeivel. E-vitamin forrásaink, a búzacsíra, és a nyers növényi olajok.

 

C-vitamin: A természetes c-vitamin immunerősítő hatással bír, segít a szervezet ellenállóképességének kialakításában. Véd a betegségekkel szemben! Nagyon fontos minden emberi szervezet számára, hogy megfelelő mennyiségű c-vitaminhoz juthasson hozzá. A C-vitamin, avagy aszkorbinsav, hiánya, nagy mértékben károsíthatja a keringési rendszert, és a szöveteket egyaránt. Kattintson ide és olvasson bővebben a c-vitamin jelentőségéről!

 

Karontin: A karotonidok között a legismertebb a béta-karontin, mellyel a hétköznapokon is találkozhatunk. Részt vesz a szabadgyökök pusztításában a szelén és az aszkorbinsav segítségével. Antioxidáns hatása, jelentős! Olvasson bővenneb egy komplex antioxidáns készítményről, amely a nagy szellemi munkát végzőknek jelenthet nagy segítséget!

 

Szelén: A szelén, rendkivül hatásos a komoly betegségekkel szemben! Többnyire a daganatos, és a szív- és ér rendszeri megbetegedések ellen nyújt kiváló segítséget. Hatékonyan védi a szervezetet a szabad gyökök áramlásával szemben, illetve antioxidáns hatása is kiváló.

 

Flavonoidok: A Flavonoidok, a polifenol típusú vegyületekhez tartoznak. Nagyon hasznosak a szervezet számára, ugyanis kiváló antioxidáns hatásuk van. Legismertebb talán a gyökfogó képességük, melyet kiválóan alkalmazhatnak a szabadgyökök áramlásával szemben. Valamint, az E és a C-vitamin élettani hatását fokozzák!


 

A Mangosztán és az Orac

 

AntioxidánsokAz Orac érték jelzi az antioxánds hatásmértékét. A Mangosztán Orac értéke a legmagasabb, ugyanis 17 000 és 24 000 között van. Még a Mangosztán előtt, az aszalt szilva rendelkezett a legmagasabb Orac értékkel! Az hogy a szervezetünknek milyen magas mértékkű antioxidáns szintre van szüksége, nagy mértékben függ az egészségi állapotunktól. Ha többet vinnénk a szervezetünkbe, mint amennyire szüksége van, akkor sincs félnivalónk, hiszen a vesén keresztül, távozik a szervezetből.

 

A zöldségek és a gyümölcsök biztosítják számunkra a megfelelő vitamin bevitelt a szervezetünkbe. Célszerű minél több olyan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk, mely tartalmaz magas C-vitamin tartalmat, E-vitamint, flavonoidokat ( piros gyümölcsök) , szelént, és Karontint!