fák

Antioxidáns

Érdemes tudni, hogy a szabad gyökök közül nem mindegyik rossz, s az antioxidánsok között sem mindegyik jó! Ahhoz, hogy szervezetünkben minden tökéletesen működjön, szükség van a természetes egyensúly fenntartására. Mivel az emberi test igen komplex, minden mindennel összefügg, segíti, támogatja egymást. A sok külső hatás azonban befolyásolhatja a szervezet tökéletes működését. Köztük is az egyik legismertebb a szabad gyökök áramlása a testben.

Helló szabad gyök!

A szabad gyök molekula, mely nagy reakcióképességgel rendelkezik és károsítja sejtjeinket. Az emberi szervezet korai elöregedésében nagy szerepet játszik. A szabad gyökök számlájára írható számos kór jelentkezése a szervezetünkben: többnyire a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos- és az idegrendszeri betegségek kialakulása.

A szabad gyökök méreganyagok, melyeket a környezetünkből veszünk fel, s amelyek pusztító hatással vannak sejtjeinkre, génjeinkre, akár DNS-einkre is. S noha szabad gyököt a szervezetünk is termel kis mennyiségben az oxigén felvételkor, tudni kell, hogy ezek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez. Baj akkor van, ha nagyobb mennyiségben található meg szabad gyök a szervezetünkben, mint amennyire szükség lenne. Ekkora ugyanis felgyorsul az öregedés folyamata, felborul az egyensúly.

 

Antioxidáns a szervezetünkben

Antioxidánsok

Szervezetünk létfontosságú alkotóelemei az antioxidánsok. Egy részük növényi táplálékkal, a másik pedig állati eredetű táplálékkal jut a testünkbe, melynek lebontó folyamataiban játszanak nagy szerepet. Ez az anyag megvéd minket a külső hatásokkal szemben, óv az oxidációtól, vagyis a szabad gyökök nagymértékű áramlásától. Minél idősebb az emberi szervezet, annál nagyobb az esély az oxidációra. Hogy mindez ne jöhessen létre – vagyis ne „rozsdásodjunk be” idő előtt -, szükségünk lesz megfelelő mennyiségű antioxidánsra. Két csoportra oszthatjuk őket: az egyik az endogén, melyet szervezetünk termel, a másik az exogén, amelyet tápanyaggal juttatunk a testbe.

Fontos antioxidáns forrásaink a C-vitamin, az E-vitamin, a Karotin, a flavonoidok és a szelén.

Az antioxidánsok képesek közömbösíteni a szabad gyököket - erősítik az immunrendszert.

 

Mit kell tudni a létfontosságú vitaminokról?

AntioxidánsokE-vitamin: antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin, mely védelmet biztosít a szabad gyökök káros hatásaitól. Nagymértékben gátolja az öregedési folyamatokat. Oxidáló hatása lévén az E-vitaminnal a szabad gyökök hamarabb lépnek reakcióba, mint a szervezetünk sejtjeivel. E-vitamin forrásaink a búzacsíra és a nyers növényi olajok.

 

C-vitamin: A természetes c-vitamin immunerősítő hatással bír, segít a szervezet ellenállóképességének kialakításában. Véd a betegségekkel szemben! Nagyon fontos minden emberi szervezet számára, hogy megfelelő mennyiségű c-vitaminhoz juthasson hozzá. A C-vitamin, avagy aszkorbinsav, hiánya, nagy mértékben károsíthatja a keringési rendszert, és a szöveteket egyaránt.

Karontin: a karotinoidok között a legismertebb a béta-karotin, mellyel a hétköznapokban is találkozhatunk. Részt vesz a szabad gyökök pusztításában a szelén és az aszkorbinsav segítségével. Antioxidáns hatása jelentős!

Szelén: a szelén rendkívül hatásos a komoly betegségekkel szemben. Többnyire a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések  ellen nyújt hatékony segítséget. Védi a szervezetet a szabad gyökök áramlásával szemben és antioxidáns hatása is kiváló.

 

A Mangosztán és az Orac

 

AntioxidánsokAz Orac érték az antioxidáns hatásának mértékét jelzi. A mangosztán Orac értéke a legmagasabb, 17 000 és 24 000 között van. A mangosztánt megelőzően az aszalt szilva rendelkezett a legmagasabb Orac értékkel. Hogy szervezetünknek milyen mértékű antioxidáns-szint kell, az nagymértékben függ az egészségi állapotunktól. Amennyiben többet vinnénk a szervezetünkbe, mint amennyire szüksége van, sincs félnivalónk, hiszen a vesén keresztül távozik a testből.

A zöldségek és a gyümölcsök biztosítják számunkra a megfelelő vitamin bevitelt a szervezetünkbe. Célszerű minél több olyan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk, mely tartalmaz magas C-vitamin tartalmat, E-vitamint, flavonoidokat ( piros gyümölcsök) , szelént, és Karontint!