fák

C-vitamin

Mit sem érünk nélküle…

C-vitamin

Az életünk, a minden napjaink, nélkülözhetetlen eleme a C-vitamin. Mivel az emberi szervezet nem tudja előállítani az aszkorbinsavat, vagyis a C-vitamint, így azt olyan táplálékkal kell pótolnunk, melyben koncentrált állapotban megtalálható a vitamin. Ha ezt nem tesszük meg, akkor bizony hiány tünetként, sok betegség felléphet az életünkben. Fontos megismerkednünk a megfelelő paraméterekkel, vagyis a napi szintü megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitellel is!

 

C-vitamin története:

C-vitaminNapjainkban, szinte már egy ember számára sem ismeretlen a név: Szent- Györgyi Albert. Szent-Györgyi Albert, 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen kivont a paprikából. Később született meg a vegyület neve, melyet ma is mindenki ismer: a C-vitamin!

A C-vitamin fontos szerepet tölt be az életünkben, az egészséges emberi szervezet számára, nélkülözhetetlen.

 

C-vitamin hiány okozta súlyos következmények:

 

A hiánybetegségek között fontos megemlíteni a vérszegénységet, az ínysorvadást, izombántalmakat, fertőzésekkel szembeni fogékonyságot, a gyulladások kialakulását, a skorbutot és még sorolhatnánk – igen hosszú a lista.

Tudomásul kell vennünk: C-vitamin nélkül az egészséges táplálkozás sem nyújt megfelelő védettséget a betegségekkel szemben! Gondoskodnunk kell róla, hogy megfelelő mennyiségű C-vitamin kerüljön a szervezetünkbe.

 

C-vitamin a daganatos betegségek leküzdésében

C-vitaminTudta Ön, hogy a C-vitamin képes küzdeni a rákos sejtek ellen? A C-vitamin, antioxidáns hatása révén, védi az emberi szervezetet a rákkeltő anyagoktól, méghozzá oly módon, hogy a rákkeltő anyagok szabadgyökét megköti. A daganatok, főként a gyorsan növekvő daganatok, annyi energiát használnak fel, hogy minden oxigént úgymond elfogyasztanak maguk körül. Ezért egy enzimre van szükségük, melyet csak szabadgyökök jelenlétében működőképesek. Az aszkorbinsav, eltávolítja a szabadgyököket, ezzel együtt leáll az enzim működése, így gátat szab a daganat kialakulásának. Nagyon fontos azonban, hogy C-vitamint mindig természetes módon vigyünk a szervezetünkbe, és kerüljük a szintetikus anyagokat, a mesterségesen előállított c-vitamin alkalmazását.

 

A C-vitamin és az egészséges táplálkozás…

C-vitaminÉrdemes nagy hangsúlyt fordítanunk az egészséges táplálkozásra, hiszen ennek segítségével, az egészségi, a fizikai állapotunk minden kifogástalan lehet. Azonban nem szabad megfeledkeznünk a vitaminokról sem, legfőképp a C-vitamin fontosságáról, hiszen ha a szervezetünkben nem található megfelelő mennyiségben, akkor bizony, akár súlyos következményekkel is szembe nézhetünk majd. A C-vitaminról tudni illik, hogy az egyik legerősebb antioxidáns, mely számtalan zöldségben és gyümölcsben fellelhető. Fontos szerepet tölt be az immunrendszerünk kifogástalan fenn tartásában, illetve az allergia könnyítésében egyaránt.

 

Mennyi C-vitaminra van szükségünk?

C-vitaminA C-vitamin, még a napjainkban is érvényben lévő napi mennyiségét, 1950-ben határozták meg. Az ajánlott napi mennyiség: 60-80 mg. Azonban ez az adag a skorbut megelőzésére szolgált. Szent-Györgyi Albert, napi 1000 mg C-vitamint fogyasztott. Az idő múlásával, száz számra születnek az ennél magasabb dózisok, pozitív hatásait igazoló tények. A C-vitamin elengedhetetlen számunkra. Számtalan kutatás igazolja, hogy a napi minimum C-vitamin bevitelnek, minimum 1000 mg -nak kell lennie, illetve hogy a 10.000 mg C-vitamin nagyban növeli a rákos betegségek túlélési idejét. Az emberi test C-vitamin szükséglete, nem kevesebb, mint 1000 mg, ami 10.000 mg-ig is kitolódhat.

Sokan nem is gondolják, de nagyon sok befolyásoló tényező csökkenti a C-vitamin antioxidáns hatását. Többek között, a stresszes életvitel, a dohányzás, az alkohol, a túlzott gyógyszer fogyasztás…

 

Folyamatos C-vitamin bevitelre célszerű törekednünk. Minden nap ajánlott egy felnőtt ember számára, az 1000 mg C-vitamin bevétele. Fontos, hogy olyan C-vitamint válasszunk, mely folyamatosan felszívódó, hiszen így a nap 24 órájában adagolja szerveztünk számára a megfelelő mennyiséget!