fák

Dohányzás

Függőség, vagy “hobbi” a dohányzás?

Bár ismert a káros hatása, napjainkban is sok ember dohányzik. A legszomorúbb, hogy már igen fiatal korban elszívják az első szál cigarettát. Mint azt ma már mindenki tudja a dohányzás a nikotin miatt okoz függőséget. Ez az anyag az agy “jutalmazó” központjára fejti ki hatását – vagyis, érheti az embert szomorúság vagy éppen öröm, késztetést érez arra, hogy elszívjon egy szál cigarettát. Az élvezet az elsődleges szempont. De vajon az ammónia hatása is ennyire élvezetes? Ez ugyanis lassan, de biztosan ölni fog.

Akik rászoktak a cigarettára és naponta egy bizonyos mennyiséget elszívnak, függők. Számukra a cigaretta letevése örökkévalóságig tartó harc, melyben legtöbbször gyengének bizonyulnak.

 

Miért jó ha leszokunk?

 

DohányzásHa Ön most ezt az oldalt olvassa, bizonyára már nagyon sokszor próbálkozott a dohányzásról leszokással - sikertelenül.

Lehet, hogy bután hangzik a kérdés: „mi kell ahhoz, hogy leszokjak?”,  ám sajnos a legtöbb ember valóban felteszi magának. Vajon miért jó, ha abbahagyjuk a cigarettázást? Hiszen semmi nem ér fel egy szál cigivel azokban a pillanatokban, amikor minden negatív körülöttünk, amikor úgy érezzük, a világon minden összeesküdött ellenünk… Tudomásul kell venni, hogy mindenre van megoldás, s az nem feltétlenül egy pótcselekvés. Találni kell valamilyen elfoglaltságot, egy hobbit, mellyel lefoglaljuk magunkat, mely a nap bármely szakában segítségünkre lehet, hogy ne nyúljunk cigarettához.


 

A cigarettában található mérgek!

Dohányzás

A dohányfüst kereken 70 féle méreganyagot tartalmaz. A legújabb kutatások szerint közel 4600 féle vegyi anyag szabadul fel, amikor rágyújtunk, mely mérgező és rákkeltő. A cigaretta erős pszichoaktív drog. A mérgek szellőztetés során sem tűnnek el, utána is belélegezhetők. Magyarországon évente, több mint 22.000 ember halálában játszik szerepet a dohányzás. Ebből 4500-an tüdőrákban  halnak meg.

Akkor sem vagyunk szerencsés helyzetben, ha passzív dohányosok vagyunk. Azok a gyerekek, akiknek dohányoznak a szüleik, sokkal gyorsabban lehetnek asztmásak, vagy egyéb tüdőbetegség jelentkezhet náluk.


 

Dohányzás leszokás, elhízás…

Dohányzás

Nem törvényszerű, de a legtöbb embernél jelentkezik némi súlytöbblet a dohányzásról való leszokáskor. Ha a nassolást és a csokoládét, sütiket választjuk „pótszerként”, akkor nagy az esélye. 

Ha a Polinesian Nonit választja akár egy-két hónapra - amíg sikerül megszabadulni a cigarettától -,  szervezete alkalmazkodni fog az új körülményhez, s csak pár kiló plusz súllyal kell számolnia.

 

 

 

 

Találjon motivációt!

 

Tűzzön ki egy célt! Képzelje azt, hogy jövőre egy külföldi nyaralásra fogja vinni a családját – ebben a legjobb az, hogy nem vicc! Valóban meg tudja majd tenni! Hogy miért? Mert könnyedén le fog szokni a cigarettáról, és azt a pénzt, amit eddig a káros szenvedélyére fordított, félreteheti - majd meglepheti szeretteit egy tökéletes nyaralással!

Azt is eltervezheti, hogy lecseréli a régi autóját! Hiszen ezt is megteheti! Minden csak elhatározás kérdése. Ön hogy fog cselekedni? Spórolni fog? Vagy folytatja az önmérgezést?