fák
Az emésztőenzimek

A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek olyan biológiai katalizátorok, melyeknek fontos szerepük van a táplálék megemésztésének kémiai folyamatában, ha nem léteznének, nem lenne élet.

Az emésztőenzimek feladata lebontani az élelmiszer nagy molekuláit (fehérje, zsírok, cukrok) egyszerűbb, kisebb alkotóelemeire (aminosavak, zsírsavak, glükóz), melyek már a szervezetben képesek probléma nélkül felszívódni. Az emésztőenzimeket két csoportja osztjuk: proteolitikus (fehérjebontó) és lipolitikus enzimekre.

A kor előrehaladtával az enzimtermelés fokozatosan lelassul, így az enzimszint csökken.

A proteolitikus enzimek lebontják az élelmiszer fehérjéit, amyelyeket aminosavvá változtatnak, biztosítják felszívódásukat illetve a szervezetben történő felhasználásukat. Abban az esetben mikor szervezetünk proteolitikus enzímhiányban szenved, a felbontatlan fehérjék a vastagbélbe jutnak ahol rothadási folyamaton mennek keresztül és emésztési zavarokat idéznek elő (pl. felfúvódás, gázképződés, hasmenés).

A pankreatin egy olyan enzim, melyet a sertés hasnyálmirigyéből nyernek. Mindhárom hasnyálmirigy enzimet tartalmazza (amiláz, lipáz, proteáz). A pankreatin kiválóan segít a zsírok és a salakanyagok feloszlatásánál, amelyek a nem teljes emésztésnél keletkeznek, majd lerakódnak a szervezetben, ezzel segítve a szervezet megtisztítását.

A papain a papaja trópusi növényből nyert enzim, ami a fehérjéket oligopeptidekre és aminosavakra aprítja. A papaint cöliákia és krónikus hasmenés esetén alkalmazzuk. Nyugtató hatással van a gyomor nyálkahártyájára, ezért használatával igen jó hatást érhetünk el az emésztőrendszert érintő megbetegedések kezelésénél, pl. gyomorfekély, ödémák, vizenyők és a gyulladásos folyamatok kezelésénél.

A tripszin egy olyan proteolitikus emésztőenzim, amely a vékonybélben végbemenő fehérjék hasítási és felszívódási folyamatáért felelős. Felszívódott formában gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása van, ugyanis a tripszint a hasnyálmirigy termeli. Segíti az emésztési folyamatot és az egész szervezet megtisztulását, emellett kiváló antioxidáns hatása van.

A kimotripszin proteolitikus emésztőenzim, mely hasonló tulajdonságokkal bír, mint a tripszinnek, kizárólag a fehérje hasításának helye szerint különböznek. A kimotripszint a hasnyálmirigy termeli, hasonlóan mint a tripszint. Működéséhez tripszinre van szüksége.

A bromelin proteolitikus enzim, melyet az ananász gyümölcséből nyerhetünk. Segíti a fehérjék hasadását, tehátl az emésztőrendszeri nehézségek kezelésénél van segítségünkre, mint például gyomorégés, felfúvódás, hányás, székrekedés, hasmenés. Véralvadás elleni hatása van, így segít a trombózis és tromboflebitidisz megelőzésében és kezelésében. Kiváló gyulladásgátló hatású, ebből következtethetően a reumatikus eredetü izületi gyulladások, izom és szövetsérülések gyógyításánál és kezelésénél használandó. A bromelin a súlycsökkentő étrendek elengedhetetlen része, hiszen vízelvonó képessége van, és képes lebontani a szervezetben raktározott zsírt.

A lipáz egy lipotikus enzim, mely a zsírokat glicerinre és zsírsavakra bontja fel, amelyek a bélfalon keresztül a májba és a vérbe jutnak, ahol idővel lebomlanak. Az emberi szervezet legfontosabb lipolitikus enzime, tehát a lipáz a zsírok mennyiségét irányítja a szervezetben.

A celluláz az az enzim, mely a növényi rostokat pH 3 – 7 nél szőlőcukorrá hasítja.

A legumáz a hüvelyesek hasadását biztosítja a szervezetben.

A laktáz a tejcukrot (laktóz) pH 4-8 értéknél egyszerű cukorra, glukózra és galaktózra hasítja.

Miért fontosak az emésztőenzimek?

Kiemelve az enzimek fontosságát: az enzimek nem helyettesíthetik egymást, hiszen minden enzim egy adott élelmiszerre hat. Az enzimek érzékenyek a hőre, mindegyik csak egy meghatározott pH értékű közegben hatásos. Az enzimek többsége a megfelelő pH érték 6,00 és 8,00 között mozog.

Az enzimek a szervezetben lezajló emésztési folyamatokért felelősek, ezzel párhuzamban a sejtek megfelelő mértékű energia és tápanyagellátásáért. Az enzimek segítséget nyújtanak az új sejtek felépítésében, emellett az elhasználódott sejtek lebontásáért felelnek, illetve a bomlástermékek eltávolításáért.

A „civilizációs betegségek” megjelenése és drasztikus terjedése napjainkban igen gyakori, hiszen az ember szervezetébe kizárólag, vagy jelentős részben hőkezelt, illetve kémiailag módosított táplálék jut, a szervezet idővel kimerül. Ennek következménye, hogy a szervezet nem képes olyan mennyiségben termelni az emésztőenzimeket, hogy az elegendő legyen a halott táplálék lebontására.

A kor előrehaladtával lassul az enzimek termelése, így lassulnak az emésztési folyamatok is. Elkerülhetetlen az öregedés megkezdődésével az emésztési panaszok kialakulása.

A Clean Inside méregtelenítő kúra kizárólag természetes összeteveőkből készült, mely a szervezet számára olyan élő tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik az emésztőrendszer, így különösen a bél megtisztulását. A kúra folyamán a Clean Inside programnak köszönhetően a salakanyagok teljes mértékben eltávolíthatóak, illetve hozzájárul a szervezet belső egyensúlyának visszaállításához és fenntartásához.