fák

Emésztőenzimek

A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek olyan biológiai katalizátorok, melyeknek fontos szerepük van a táplálék megemésztésének kémiai folyamatában. Ha nem léteznének, nem lenne élet.

Az emésztőenzimek feladata lebontani az élelmiszer nagy molekuláit (fehérje, zsírok, cukrok) egyszerűbb, kisebb alkotóelemeire (aminosavak, zsírsavak, glükóz), melyek képesek a szervezetben probléma nélkül felszívódni. Az emésztőenzimeket két csoportja osztjuk: proteolitikus (fehérjebontó) és lipolitikus enzimekre.

A kor előrehaladtával az enzimtermelés fokozatosan lelassul, az enzimszint pedig csökken.

A proteolitikus enzimek lebontják az élelmiszer fehérjéit, melyeket aminosavvá változtatnak, biztosítják felszívódásukat, illetve a szervezetben történő felhasználásukat. Ha szervezetünk proteolitikus enzimhiányban szenved, a felbontatlan fehérjék a vastagbélbe jutnak, ahol rothadási folyamaton mennek keresztül. Ennek köszönhetően emésztési zavarokat idéznek elő – ilyen például a felfúvódás, gázképződés, hasmenés. A pankreatin egy olyan enzim, melyet a sertés hasnyálmirigyéből nyernek. Mindhárom hasnyálmirigy enzimet tartalmazza (amiláz, lipáz, proteáz). A pankreatin kiválóan segít a zsírok és a salakanyagok feloszlatásánál, melyek a nem teljes emésztésnél keletkeznek, majd lerakódnak a szervezetben, ezzel segítve a szervezet megtisztítását.

A papain a papaya trópusi növényből nyert enzim. A fehérjéket oligopeptidekre és aminosavakra szedi szét. A papaint cöliákia, vagyis lisztérzékenység, gluténérzékenység és krónikus hasmenés esetén alkalmazzuk. Nyugtató hatással van a gyomor nyálkahártyájára, ezért használatával igen jó hatást érhetünk el az emésztőrendszert érintő megbetegedések kezelésénél, például gyomorfekély, ödémák, vizenyők és a gyulladásos folyamatok kezelésénél.

A tripszin egy olyan proteolitikus emésztőenzim, amely a vékonybélben végbemenő fehérjék hasítási és felszívódási folyamatáért felelős. Felszívódott formában gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása van, ugyanis a tripszint a hasnyálmirigy termeli. Segíti az emésztési folyamatot és az egész szervezet megtisztulását, emellett kiváló antioxidáns hatása van. A kimotripszin proteolitikus emésztőenzim, mely hasonló tulajdonságokkal bír, mint a tripszinek, kizárólag a fehérje hasításának helye szerint különböznek. A kimotripszint a hasnyálmirigy termeli, a tripszinhez hasonlóan. Működéséhez utóbbira van szüksége.

A bromelin proteolitikus enzim, melyet az ananász gyümölcséből nyerhetünk. Segíti a fehérjék hasadását, vagyis az emésztőrendszeri nehézségek kezelésénél van segítségünkre - ilyen például a gyomorégés, felfúvódás, hányás, székrekedés, hasmenés.

Véralvadás elleni hatása van, így segít a trombózis és tromboflebitidisz megelőzésében és kezelésében. Kiváló gyulladásgátló hatású, ebből eredően a reumatikus eredeű ízületi gyulladások, izom és szövetsérülések gyógyításánál és kezelésénél használható. A bromelin a súlycsökkentő étrendek elengedhetetlen része, hiszen vízelvonó képessége van, és képes lebontani a szervezetben raktározott zsírt.

A lipáz egy lipotikus enzim. A zsírokat glicerinre és zsírsavakra bontja fel, amelyek a bélfalon keresztül a májba és a vérbe jutnak, majd idővel lebomlanak. Az emberi szervezet legfontosabb lipolitikus enzime, tehát a lipáz a zsírok mennyiségét irányítja a szervezetben.

Miért fontosak az emésztőenzimek?

Az enzimek kiemelkedő fontosságúak. Nem helyettesíthetik egymást, hiszen minden enzim egy adott élelmiszerre hat. Az enzimek érzékenyek a hőre, mindegyik csak egy meghatározott pH értékű közegben hatásos. Többségük a megfelelő, 6,00 és 8,00 pH érték között mozog.

Az enzimek a szervezetben lezajló emésztési folyamatokért felelősek, ezzel párhuzamosan a sejtek megfelelő mértékű energia és tápanyagellátásáért. Az enzimek segítséget nyújtanak az új sejtek felépítésében, emellett az elhasználódott sejtek lebontásában, illetve a bomlástermékek eltávolításában.

A „civilizációs betegségek” megjelenése és drasztikus terjedése napjainkban igen gyakori, hiszen az ember szervezetébe kizárólag, vagy jelentős részben hőkezelt, illetve kémiailag módosított táplálék jut, a szervezet idővel kimerül. Ennek következménye, hogy a szervezet nem képes olyan mennyiségben termelni az emésztőenzimeket, hogy az elegendő legyen a halott táplálék lebontására.

A kor előrehaladtával lassul az enzimek termelése, így lassulnak az emésztési folyamatok is. Az öregedés kezdetével elkerülhetetlen az emésztési panaszok kialakulása.

A Clean Inside méregtelenítő kúra kizárólag természetes összeteveőkből készült, mely a szervezet számára olyan élő tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik az emésztőrendszer, így különösen a bél megtisztulását. A kúra folyamán a Clean Inside programnak köszönhetően a salakanyagok teljes mértékben eltávolíthatóak, illetve hozzájárul a szervezet belső egyensúlyának visszaállításához és fenntartásához.