fák

Magas koleszterintől

Megfelelő koleszterin szint!

magas koleszterin

Minden ember számára cél a megfelelő koleszterin szint. Magyarországon a halálesetek nagyrészéért felelősek a szív- és érrendszeri betegségek. Kevesen tudják, hogy étrend változtatással javíthatunk a koleszterinszinten: minden visszaállhat a normális kerékvágásba. Sajnos a magyar gasztronómia nem éppen kedvező az életünkre: a hazai konyha híres az erős fűszerezésről, a zsíros ételekről, melyek nem túl kíméletesek a szervezetünkre, szívünkre nézve.

 

No, de mi is a koleszterin?

 

magas koleszterinA koleszterin nem más, mint egy zsírfajta, mely a vérünkben található. Az emberi szervezet több életfunkciójának fenntartásához szükséges. A koleszterin mintegy 20 százaléka táplálékkal kerül a testünkbe, 80 százalékát mi magunk állítjuk elő a máj segítségével. Különböző formában van jelen a vérben: az egyik a “jó koleszterin” a másik a “rossz koleszterin” .
Jó koleszterin a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) mely a szövetek felől a májba szállítja a koleszterint, azaz a koleszterin tartalmú kis szemcséket. 

Rossz koleszterin az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), ellentétje a HDL- nek, tehát a jó koleszterinnek. Az LDL ugyanis a májból szállítja a koleszterint a szövetek felé. Ha vérképet nézünk,  az számít jónak, ahol a vérben magas a HDL szint és alacsony az LDL. 

 

Neutrális zsírok, avagy trigliceriek

 

A triglicerid nem más, mint a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóeleme. Ez a zsírfajta igen fontos szerepet tölt be az érszűkület kialakulásában. Táplálkozáskor a zsírok egy része az energiaszükségletünket elégíti ki, másik része azonban nem tud hasznosulni a szervezetben - vagyis feleslegesen tartalékoljuk. Normális esetben a vérben csak minimális triglicerid van jelen. Emelkedését érjük el azonban az alkoholfogyasztással, a túl zsíros ételekkel.

 

 

 

Értékek a szemünk előtt…

 

A vér magas koleszterinszintje a leggyakoribb tényező korunk egyik legsűrűbben előforduló problémája, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. No, de mennyi az annyi? Mi számít normális értéknek és mi az, amely a szakemberek szerint túlságosan magas? A vérzsírok értéke, mmol/ I-ban

Normál értéknek számít:  

     HDL koleszterin: 1,42 fölött      
LDL koleszterin:  3,4 alatt
Triglicerid:           1,7 alatt

Kórósnak mondhatóak a következő értékek:

HDL koleszterin: 0,9 alatt

LDL koleszterin: 4,2 felett

Triglicerid: 2,3 felett

 

Ha magas koleszterin szint értékekkel találkozunk, az lehet többnyire örökletes, illetve, a túlzásba vitt, zsíros étel fogyasztás eredménye is. Tehetünk annak érdekébe, hogy mindez megszűnjön, hogy változzanak az értékek jó irányba, hogy normál értékeket kapjunk.

 

Megfelelő táplálkozás a normális koleszterinszint elérése érdekében

magas koleszterin

A táplálkozástudományi szakemberek számos kutatás eredményeként arra a következtetésre jutottak, hogy a magas koleszterinszint mögött a túlzott mértékű zsíros étel-fogyasztás áll. A koleszterin lerakódik az érfalakba és érelmeszesedést okoz. Gyakoribb a szívkoszorúér-meszesedés, valamint a szívinfarkus kockázata is. Ahhoz, hogy ne szembesüljünk nagyon magas, kirívó értékekkel, fontos, hogy néhány alapvető szabályt betartsunk a koleszterinszinttel kapcsolatban! Célszerű minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, disznózsír helyett olívaolajat, lenmag olajat, növényi olajokat használni. Illetve kiemelt figyelmet kapnak az Omega 3 zsírsavak is! Fehér kenyérből, fehér lisztből készült pékáruk helyett jobb a teljes kiőrlésű élelmiszereket fogyasztani, illetve nagyobb hangsúlyt fordítani a rostban gazdag táplálkozásra.

A koleszterinszint csökkentése szempontjából igen hasznos a fokhagyma, a lenmagolaj, mely Omega 3 zsírsavakban gazdag és erősíti a szívet. Mindezek mellett fontos szerepet játszik a megfelelő koleszterinszint elérésben a króm, a lecitin és az almapektin.