fák
Magas koleszterintől

 

Megfelelő koleszterin szint!

magas koleszterinMinden ember számára fontos, hogy a koleszterin szint értékei megfelelőek legyenek. A szív- és ér rendszeri betegségek, a Magyarországon előforduló halál esetek nagy részéért felelős. Kevés ember tudja, hogy étrend változással javíthatunk a koleszterin szinten. Vagyis minden visszaállhat a normális kerékvágásba.

 

Sajnos a magyar gasztronómia nincs éppen kedvező hatással az életünkre, hiszen a magyar konyha híres az erőteljes fűszerezésről, a zsíros, ételekről, amiről tudni illik, hogy nem kíméli éppen a szervezetünket, a szívünket.

 

No, de mi is a koleszterin?

 

magas koleszterinA koleszterin nem más, mint egy zsírfajta, mely a vérünkben található. Az emberi szervezet több élet funkciójának fenntartásához szükséges. A koleszterin mintegy 20%-a, táplálékkal kerül a szervezetünkbe, 80%-át mi magunk állítjuk elő, a máj segítségével. Különböző formában van jelen a szervezetünkben, vagyis a vérben. Van a “jó koleszterin” és a “rossz koleszterin” .

 

 

 

Jó koleszterin, vagyis:

magas koleszterinHDL (nagy sűrűségű lipoprotein) mely a szövetek irányából, a májba szállítja a koleszterint, a koleszterin tartalmú kis szemcséket.

 

 

 

 

 

Rossz koleszterin, vagyis:

magas koleszterinLDL ( alacsony sűrűségű lipoprotein), ellentétje a HDL- nek, vagyis a jó koleszterinnek, ugyanis az LDL, a májból szállítja a koleszterint a szövetek felé. Ha vérképet nézünk, akkor az számít jó vérképnek, ha a vérben magas a HDL szint, és alacsony az LDL.

 

 

 

 

 

Neutrális zsírok, avagy trigliceriek

 

magas koleszterinA triglicerid nem más, mint a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóeleme. Ez a zsírfajta, nagyon fontos szerepet tölt be az érszűkület kialakulásában. A táplálkozás folyamán, a zsírok egy része az energiaszükségletünket elégíti ki, másik része azonban, nem tud hasznosulni a szervezetben, vagyis, feleslegesen tartalékoljuk. Normál esetben a vérben, csak minimális triglicerid van jelen. Azonban, az alkohol fogyasztás, és a túlzott zsíros ételek fogyasztása, ennek emelkedését eredményezi.

 

 

 

Értékek a szemünk előtt…

 

magas koleszterinA vér magas koleszerin szintje a leggyakoribb tényező, korunk egyik leggyakoribb betegségének kialakulásában, a szív és ér rendszeri panaszok területén. No, de mennyi az annyi? Mi számít normál értéknek, és mi az, amire már a szakemberek is azt mondják, hogy a csillagos egeket verdesi? A vérzsírok értéke, mmol/ I-ban

Normál értéknek számít:  HDL koleszterin: 1,42 fölött           

                                        LDL koleszterin:  3,4 alatt

                                        Triglicerid:           1,7 alatt

 

Kórósnak mondhatóak a következő értékek:

HDL koleszterin: 0,9 alatt

LDL koleszterin: 4,2 felett

Triglicerid: 2,3 felett

 

Ha magas koleszterin szint értékekkel találkozunk, az lehet többnyire örökletes, illetve, a túlzásba vitt, zsíros étel fogyasztás eredménye is.

Tehetünk annak érdekébe, hogy mindez megszűnjön, hogy változzanak az értékek jó irányba, hogy normál értékeket kapjunk.

 

Megfelelő táplálkozás, a normál koleszterin szint értékek elérése érdekében:

magas koleszterinTáplálkozástudományi szakemberek, számos kutatás eredményeként arra a következtetésre jutottak, hogy a magas koleszterin szint mögött, a túlzott mértékű zsíros ételek fogyasztása áll. A koleszterin, lerakódva az érfalakba, érelmeszesedést okoz, gyakoribb a szív koszorúér- meszesedés, szívinfarkus kockázata is.

Ahhoz hogy ne találkozzunk nagyon magas, kirívó értékekkel a koleszterin szintünket illetően, fontos, hogy néhány alapvető szabályt betartsunk! Többek között: célszerű minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, disznó zsír helyett, célszerű olivaolajat, lenmag olajat, növényi olajokat használni. Illetve kiemelt figyelmet kapnak az Omega 3 zsírsavak is!

Fehér kenyér, fehér lisztből készült pék áruk helyett, célszerű a teljes kiörlésű élelmiszereket fogyasztani, illetve nagyobb hangsúlyt fordítani a rostban gazdag táplálkozásra is.

Koleszterin szint csökkentés szempontjából, előkelő helyet foglal el a fokhagyma, a lenmagolaj, mely Omega 3 zsírsavakban gazdag, ez által erősíti a szívet. De mindezek mellett, még nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő koleszterin szint elérésben, a króm, a lecitin, az almapektin!

Ha odafigyelünk az étkezési szokásainkra, akkor bizony akár nagy mértékben is hozzájárulhatunk a koleszterin szint csökkenéshez, ami ugyebár csökkenti a szív- és ér rendszeri megbetegedések kockázatát.