fák

Magas Vérnyomástól

A magas vérnyomás igen sokáig nem okoz különösebb tüneteket, azonban ha elhanyagoljuk a betegséget, számos esetben szervi károsodáshoz vezethet. Gyakori, hogy nem tapasztalunk különösebb vagy komolynak tűnő panaszt. Mégis van egy-két tünet, mely a magas vérnyomás jelenlétre utalhat. Ilyen többek között az orrvérzés, a mellkasi fájdalom, a fejfájás, a halántéktáji lüktetés. Sokszor romlik a koncentrálóképességünk, egyensúlyérzékünk is.

A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás olyan betegség, melyet komolyan kell vennünk. Amennyiben huzamosabb ideje tapasztaljuk a rá utaló tüneteket, mindenképpen fontos orvoshoz fordulnunk. A magas vérnyomás az érfal betegsége, ezért gyakori szövődmény az agyvérzés, mely, mint ismert, súlyosabb esetben halálos is lehet. A stroke vagy agyvérzés a 3. leggyakoribb halálozási ok világszerte, ezért igen lényeges a problémával foglalkozni!

Magas vérnyomás, mint betegség…

A magas vérnyomás betegség diagnózisának felállítása érdekében első körben válaszolnunk kell életmódunkkal kapcsolatos kérdésekre. A hipertónia a fejlett országokban is népbetegségnek számít. A népesség közel 15 százalékát érinti világszerte. Magyarországon évente több mint 5000 ember halálát okozza ez az egészségügyi probléma. Amennyiben tehát huzamosabb ideig magas a vérnyomásunk s tünetek is társulnak hozzá, sajnos már magas vérnyomás betegségről beszélhetünk.

Melyek a normál értékek? 

Amikor megmérjük a vérnyomásunkat, mindkét számnak van jelentősége:  50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. A vérnyomás értékét higanymilliméterben (Hgmm) adják meg és minden esetben két számból áll. Az első szám azt a nyomást mutatja, mely a kar fő artériájában a szív összehúzódásakor alakul ki. A második a szívverések közti szünetben mérhető nyomásról tájékoztat. A vérnyomás akkor nem tekinthető kórosnak, ha értéke 140/90 alatti. Az optimális érték egy felnőtt embernél 120/80 Hgmm.

A hipertónia legfőbb okai

Sajnos, sok esetben nehéz meghatározni a betegség jelentkezésének fő okát. Számtalan befolyásoló tényező van rá hatással. Vannak genetikai, örökletes tényezők, de szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában a nem megfelelő életvitel, a túlsúly, a dohányzás, a stresszes életmód is.

A páciensek másik csoportjába azon emberek sorolhatók, akik krónikus betegségekkel küzdenek és emiatt nő a vérnyomásuk. Ilyen betegségek a szívbetegségek, a vese betegségei vagy rendellenességei.

Mit tehetünk a magas vérnyomás ellen?

Normális esetben a vérnyomásunk a nap folyamán állandóan változik. Ha nem vagyunk betegek, akkor természetesen a normál értékeken belül. Sokszor még van lehetőségünk megelőzni a magas vérnyomás betegség kialakulását.

Az első és legfontosabb ebben a tekintetben a megfelelő táplálkozás: a tudatos életmódra való átállás. Ha egészségesen táplálkozunk, sok vitamint, zöldséget, gyümölcsöt eszünk, nagymértékben hozzájárulunk a betegség megelőzéséhez!

A mozgás, sport segít a normál értékek beállításában. Hozzájárul testünk, szervezetünk fittségéhez. A sószegény étrend is kiváló segítségünkre lehet! Fontos viszont, hogy a fűszerezéssel csínján kell bánni - ha túlzásokba esünk, az kevésbé egészséges, s abszolút nincs jó hatással a már meglevő, vagy kialakulóban lévő betegségre.

S ha már ételek, lényeges tudni, hogy sok növény, gyógynövény kimondottan csökkenti a betegség kialakulásának esélyét. Ilyen többek között a fokhagyma, mely évezredek óta köztudottan jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Vérnyomáscsökkentő hatása van még a citromfű, a lestyán, a mustár, a rozmaring. A zeller is kiváló hatású szervezetünkre. Mérsékeli a magas vérnyomást, megelőzi a betegség kialakulását.

Stressz az életünkben

A stresszes életmód sajnos nagyon sok betegség jelentkezésében játszik komoly szerepet. A magas vérnyomás kialakulásához 80 százalékban járul hozzá. Fontos tehát problémáinkat mielőbb háttérbe szorítani: a stressz megfelelő kezelésével rendezett, teljes életet élni a mindennapokban.

Ok, okozat...

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb betegség, az érszűkület kialakulásában is szerepet játszik. Az érszűkület a verőerek, artériák falának kórós átalakulása. A betegség jelentkezése a kor előrehaladtával egyre gyakoribb, de a harmincas éveinkben is kialakulhat már.

Számos kockázati tényező befolyásolja: a dohányzás, az alkohol, a magas koleszterinszint, és sajnos sok esetben az öröklött hajlam.

Az érszűkület, akárcsak a magas vérnyomás, nem játék. Tehetünk a megelőzésükért, s érdemes is tenni érte - hiszen az egészségünk mindennél fontosabb!