fák
Magas Vérnyomástól

Hányadán áll a vérnyomásával?

 

magas vérnyomásA magas vérnyomás, nagyon sokáig nem okoz különösebb tüneteket, azonban az elhanyagolt betegség, nagyon sok esetben szervi károsodást okozhat. Sok esetben nem tapasztalunk különösebb vagy komolynak tűnő panaszt. Mégis van egy két tünet, mely a magas vérnyomásra utalhat! Többek között: az orrvérzés, mellkasi fájdalom, fejfájás, halánték táji lüktetés. Sok esetben előfordul, hogy romlik a koncentrálóképességünk, egyensúlyérzékünk.

 

A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás olyan betegség, melyet komolyan kell vennünk, és ha már huzamosabb ideje tapasztaljuk az erre utaló tüneteket, akkor mindenképpen érdemes felkeresnünk az orvosunkat. A magas vérnyomás, az érfal betegsége, éppen ezért gyakori szövödmény az agyvérzés, ami súlyosabb esetben halálos is lehet. A stroke, vagyis az agyvérzés, sajnos 3. leggyakoribb halálozási ok, világszerte, éppen ezért nagyon fontos, hogy foglalkozzunk ezzel a problémával körültekintően!

 

Magas vérnyomás, mint betegség…

magas vérnyomásAhhoz, hogy orvosaink pontos diagnózist állítsanak fel a magas vérnyomás betegség bebizonyodása érdekében, elsőkörben válaszolnunk kell egy-két az életmódunkkal kapcsolatos kérdésre. A hipertónia, a fejlett országokban is népbetegségnek számít. a népesség, mintegy tizenöt százalékát érinti világszerte. Éves szinten csak magyarországon több mint 5000 ember halálát okozza a magas vérnyomás. Tehát ha huzamosabb ideig magas a vérnyomásunk, és ehhez tünetek is társulnak akkor más sajnos magas vérnyomás betegségről beszélhetünk.

 

Mik a normál értékek?

 

magas vérnyomásA vérnyomás mérés erdeményeként kapott, mindkét szám nagyon fontos, 50 év felett, a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. A vérnyomás értéket, higanymiliméterben, ( Hgmm) adják meg és minden esetben két számból áll. Az első szám azt a nyomást mutatja, mely a kar fő artériájában a szív összehúzódásakor alakul ki. A második szám, a szívverések közti szünetben mérhető nyomást szemlélteti. A vérnyomás értéke, abban az esetben nem tekinthető kórosnak, ha 140/ 90 érték alatt található. Az optimális érték, egy felnőtt ember számára, a 120/80 Hgmm érték.

 

A hipertónia legfőbb okai…

 

magas vérnyomásSajnos nagyon sok esetben nehéz meghatározni a betegség kialakulásának legfőbb okát, ugyanis számtalan befolyásoló tényező él hatással erre. Beszélhetünk, genetikai, örökletes tényezőkről, vagy éppen a nem megfelelő életmódról, melyet folytatunk, illetve a túlsúly, a dohányzás, a stresszes életmód, mind, mind nagy hatással van erre.

 

A betegek másik csoportjába azon emberek sorolhatók, akik krónikus betegségekkel küzdenek és ennek hatására nő a vérnyomásuk. Ezen betegségek többnyire: a szívbetegségek, illetve a vese betegségei, vese rendellenesség.

 

Mit tehetünk ellene?

 

magas vérnyomásNormál esetben a vérnyomásunk a nap folyamán, folyamatosan változik, ha nem vagyunk betegek, akkor természetesen a normál értékeken belül. Nagyon sok esetben még van lehetőségünk arra, hogy megelőzzük a magas vérnyomás betegség kialakulását.

Az első és legfontosabb a megelőzést illetően a megfelelő táplálkozás, egy tudatos életmód kialakítása. Ha egészséges ételeket fogyasztunk, sok vitamint, zöldséget, gyümölcsöt, akkor nagy mértékben hozzájárulunk betegség megelőzéséhez!

A mozgás a sport, segít beállítani a normál értékeket, hozzájárul, testünk, szervezetünk fittségéhez. A sószegény étrend is kiváló segítségünkre lehet ebben, és nagyon fontos, hogy a  fűszerezéssel is csínyján bánjunk! Ugyanis a túlzott fűszerezés sem mondható egészségesnek és abszolút nincs jó hatással a már kialakult, vagy a kialakulóban lévő betegségre.

Ha már az ételekről beszélünk, akkor nagyon fontos tudnivaló, hogy sok növény, gyógynövény kimondottan segítséggel él a betegség kialakulására, megelőzésére. Többek között a fokhagyma, mely már évezredek óta köztudottan jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Többek között, vérnyomáscsökkentő hatása van még a citromfű, a lestyán, a mustár, a rozmaring, és a zeller is kiváló hatással él a szervezetünkre. csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi a betegség kialakulását.


Stressz az életünkben!

magas vérnyomásA stresszes életmód, sajnos nagyon betegség kialakulásában nagyon nagy szerepet játszik. A magas vérnyomás kialakulásában 80 százalékos szerepet tölt be. Célszerű a problémáinkat mielőbb háttérbe helyezni, és rendezett, teljes életet kialakítani a minden napjainkban.

 

 

 

Ok, okozat...

magas vérnyomásA magas vérnyomás, szerepet játszik az egyik leggyakoribb betegség, az érszükület kialakulásában. . Az érszükület, a verőerek az artériák, falának kórós átalakulása. A betegség kialakulása, a kor előrehaladtával, egyre gyakoribb. Általában a harmincas éveinkben kialakulhat már. Nagyon sok kockázati tényező van a kialakulásában. Többek között, a dohányzás, az alkohol, a magas koleszterin szint, de sajnos sok esetben az öröklött hajlam is. Olvassa el koleszterinszint csökkentéssel foglalkozó írásunkat!

Az érszükület, ahogy a magas vérnyomás sem gyerekjáték. Tehetünk a megelőzés érdekébe, és úgy gondolom, hogy érdemes is tenni ennek megfékezése érdekében, hiszen az egészségünk mindennél fontosabb!