fák

Prosztatabántalmaktól

Azok a fránya férfigondok…

prosztataA prosztata a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. A prosztata-megnagyobbodás életükben a leggyakrabban előforduló, jóindulatú daganatos megbetegedés. Ha ez megtörténik, ez a kisméretű szerv összenyomódik - ami vizelési problémákhoz, vizelési nehézséghez vezethet. Amennyiben ilyen panaszokkal küzdünk, célszerű felkeresnünk orvosunkat. A veszélyeztetett korcsoport a 40-65 éves korosztály. Hatvanéves kor felett a betegség gyakorisága az 50 százalékot is eléri, míg akik elmúltak 80 esztendősek, azoknál már 80 százalékra tehető. Mivel az életszínvonal sajnos nagyon eltérő, napjainkban gyakran találkozni fiatalkori prosztata bántalmakkal is.

 

No, de mi a prosztata?

 

prosztataA prosztata vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervhez tartozó belső mirigy. Felnőtt férfiak esetében körülbelül 20 gramm súlyú, szelídgesztenye nagyságú szerv. A húgycsövet veszi körül, a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Az általa termelt váladék a hímivarsejtekkel együtt, az ondóváladékkal képezi az ondót. Segíti a megtermékenyítő képességet és véd a kórokozóktól.Ha prosztata-megnagyobbodást észlelünk, azt mindig célszerű komolyan venni, mivel komoly betegségek is kialakulhatnak belőle.

 

A férfiasság fontos!

 

prosztataA prosztata bántalmak és a tünetek jelentősen befolyásolják a férfiak életminőségét. Gyakori vizelési ingerrel küzdhetnek, mely a napi teendőkre is hatással van. Munkahelyen, tömegközlekedési eszközön, moziban, színházban igencsak kellemetlen tud lenni. A folyamatos vizelési inger az éjszaka folyamán sem kíméli őket. A vizeletürítési zavarok sajnos fokozzák a fertőzésveszélyt, még rosszabb esetben veseelégtelenség kialakulásához járulnak hozzá.

Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a tünetek észlelését követően – napjainkban ugyanis a prosztatarák előfordulása igen gyakori.

 

Mi lehet a megoldás?

 

A prosztata jóindulatú elváltozása manapság a férfiak egyre nagyobb százalékát érinti. A betegség nagyon sok kellemetlen tünettel jár, mely sajnos a nemi életet is befolyásolhatja. Egyik fő probléma a gyakori vizelési inger, a másik a fokozott esély a fertőzésekre - melyek többnyire bakteriális eredetűek. A kezelés nagyon fontos, mert ha nem törődünk a betegséggel, prosztatarák is kialakulhat belőle – melynek halálozási aránya igen magas. A legtöbb esetben szerencsére még van mód a gyógyszeres kezelésre. Mielőbb célszerű felkeresni egy orvost, ha a fenti tünetekkel szembesülünk! A jóindulatú prosztata daganat még gyógyítható!

 

A prosztata egészségének megőrzése gyógynövényekkel…

 

prosztata

Fűrészpálma: talán már hallottunk erről a növényről, mivel a prosztata bántalmak megelőzésében élen jár. Nagymértékben gátolja a prosztata-nagyobbodást, a bogyójában lévő anyagok pedig meggátolják a tesztoszteron átalakulását.

Lenmag: 27 különféle anyagot tartalmaz. A lenmagban gazdag étrend meggátolja a prosztatadaganat kialakulását.

Csalán: Vizelethajtó hatása ismert, kiváló vérzéscsillapító. Kiváló segítséget biztosít a húgyúti betegségek leküzdésében.

Likopin: a karotionidok családjába tartozik, erős antioxidáns hatással rendelkezik.

Szelén: a férfiak számára nélkülözhetetlen nyomelem.

Cink: Szintén nagyon fontos vitamin, mely nagy szerepet játszik a férfiak szaporítórendszerében.