fák
Vastagbéldaganat

A vastagbéldaganat a legveszélyesebb rákos megbetegedések egyike, a tumorok közül a második leggyakoribb halálos kimenetelű betegség, ráadásul a betegek száma folyamatosan emelkedik. Keletkezésének kockázatát növelik a lerakódó méreg- és salakanyagok, ez okból a vastagbéldaganat megelőzésében a rendszeres béltisztítás is fontos szerepet kaphat.

Az ismert rákok közül a tüdőt megtámadó tumor után a vastagbéldaganatban halnak meg a legtöbben, az összes rák mintegy 20 százaléka a vastagbélben alakul ki. A betegség az esetek túlnyomó részében elkerülhető, illetve gyógyítható lenne, amennyiben egészségesen táplálkozunk, gyakran mozgunk, elvégezzük a megfelelő béltisztító programot, és 50 éves kor felett eljárunk kolonoszkópiás vastagbéldaganat-szűrésre, így minimálisra csökkenthetjük a rák kockázatát.

Táplálkozás és vastagbéldaganat

Pontosan nem ismert, hogy mi okozza a vastagbéldaganatot, de az kétségtelen, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás, a stressz, a gyulladások, a mozgásszegény életmód és a rostokban szegény, ugyanakkor zsírokban gazdag étrend módfelett növeli a betegség kockázatát. A helytelen táplálkozás folytán a mérgek és salakanyagok felhalmozódnak a bélrendszerben, a toxinok így nagyobb mennyiségben érintkeznek a bél nyálkahártyával, majd jutnak be a véráramba. Mindemellett anyagcseréjük során, a bélfalon letapadó salakanyagban megbúvó paraziták és a bélflóra patogén mikroorganizmusai is mérgeket termelnek, mely szintén hozzájárulhat a vastagbéldaganat kialakulásához.

Nincsenek egyértelmű tünetek

A vastagbéldaganat vizsgálat nélküli, korai felismerését az nehezíti, hogy sokáig nem teremt fájdalmas vagy kellemetlen, és kifejezetten a betegségre utaló panaszokat. A tünetek közül a legárulkodóbbnak vélt véres széklet is csupán kevés esetben jelentkezik. Mikor merülhet fel a vastagbéldaganat gyanúja:

Minden kétséget kizáróan forduljunk orvoshoz, ha a székletünkbe vér kerül, és színe/minősége hirtelen megváltozik, a szorulás és a hasmenés váltakozását tapasztaljuk, a bordaív alatt duzzanatot, mitöbb a has jobb oldalán erősebb fájdalmat érzünk.

Bélpolipok és vastagbéldaganat

A vastagbéldaganat javarészt a vastagbél nyálkahártyájának jóindulatú kinövéseiből (polipok), illetve kisebb részben a gyulladásos bélbetegségekből (a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség is növeli a rák kockázatát) alakul ki, ebből adódóan az elváltozások korai felismerésével a rák jó eséllyel megelőzhető. Többféle módszer létezik, a legegyszerűbb a hagyományos otthoni székletteszt, csakhogy ez nem elég pontos, ahogyan a laboratóriumi vizsgálatok sem mutatják ki minden kétséget kizáróan a vastagbéldaganatot vagy a polipok jelenlétét. Tökéletes eredmény kapható viszont a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) során, nem csupán a gyulladások és kinövések mutathatók ki szinte száz százalékos biztonsággal, hanem a veszélyes polipok eltávolítására, mindemellett az esetleges rákot igazoló szövetmintavételre is lehetőség nyílik. A kolonoszkópiát mindenképpen ajánlatos elvégezni, ha a hagyományos tesztek vagy a tünetek a vastagbéldaganat jelenlétére utalnak. 50 év felett mindenképp ajánlott a kolonoszkópiás vizsgálat, abban az esetben is, ha nincsenek panaszaink: a tapasztalatok szerint ugyanis ebben az életkorban ugrásszerűen megnő a vastagbéldaganat előfordulása.

A rák kifejlődése tíz évet vesz igénybe, tehát negatív eredmény esetén elegendő 8-9 évente megismételtetni a vastagbéltükrözést. Kivétel a családi halmozódás: azoknál, akiknek családjában és különösen a felmenői között előfordult már daganat, érdemes először húsz éves kor körül, majd 3-4 évente elvégezni a vizsgálatot. A kolonoszkópia eredményességét bizonyítja az a húsz évig tartó amerikai felmérés, melynek szerzői 90 ezer páciens orvosi adatait elemezve megállapították, hogy a rendszeresen elvégzett vastagbéltükrözéssel közel 40 százalékkal csökkenthető a végbél- és vastagbéldaganat kockázata. Segítheti a diagnózist a bélflóra összetételének vizsgálata is, ugyanis kutatások szerint a polipok elrákosodásában a Fusobacterium nucleatum baktérium is szerepet kaphat.

Megelőzés méregtelenítéssel

Ugyan a vastagbéldaganat könnyen halálos kimenetelű lehet, egyidejüleg az egyik legkönnyebben megelőzhető ráktípus. Az egyik legfontosabb a mindennapos testmozgás, továbbá az egészséges étkezés, ami ebben az esetben elsősorban az állati zsírokban szegény, ugyanakkor rostokban gazdag – ilyenek a nyers zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák vagy a psyllium – élelmiszerek fogyasztását jelenti. Azonban önmagában az étrendváltás nem mindig elegendő a vastagbéldaganat kialakulásában szerepet játszó mérgek illetve káros salakanyagok maradéktalan eltávolítására. Merthogy ehhez akkora mennyiségű egészséges élelmiszert kellene fogyasztanunk, ami még a tavaszi főszezonban is szinte lehetetlen, ezen felül a rostbevitel növelése önmagában nem garantálja a tökéletes méregtelenítést – ehhez másra is szükségünk van. Kifejezetten javasolt a rostokat és más tápanyagokat ideális arányban tartalmazó, prémium táplálékkiegészítők alkalmazása, hiszen ezek évszaktól függetlenül, az év bármely szakában a rendelkezésünkre állnak. Nem mindegy azonban, hogy milyen kúrát választunk: saját egészségünk érdekében, csak azokban a kizárólag természetes és minőségi összetevőkből álló béltisztító és méregtelenítő programokban bízzunk, melyek kifejezetten az adott problémára (tehát külön a méregtelenítésre, a béltisztításra és a paraziták eltávolítására) koncentráló, egyidejüleg egymás hatásait erősítő készítményeket tartalmaznak. Ne csapjuk be magunkat azzal, hogy ugyanaz a termék képes egyszerre mindhárom feladattal megbirkózni: gondoljunk arra, hogy az arcunkra, a szemhéjunkra és a kezünkre sem ugyanazt a bőrápolót használjuk, hiszen tudjuk, hogy mindegyik testrészünknek másra van szüksége. Így van ez a méregtelenítés és a béltisztítás esetében is, ezért nagyon lényeges, hogy mindenből a lehető legjobb megoldást válasszuk.